Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Studenti Slezské univerzity v Opavě připomenou dva roku války na Ukrajině

Studenti Slezské univerzity v Opavě v úterý 27. února připomenou dva roku války na Ukrajině. Vzpomenou také na oběti komunistického režimu Jana Zajíce a Josefa Toufara. Novinářům to za organizátory řekl Milan Freiberg. Ruské vojenské invazi čelí Ukrajina od 24. února 2021.

"Pojďme si společně připomenout už dva roky trvající agresi Ruské federace na Ukrajině. Pojďme ukázat, že nejsme z války unavení. Nemáme totiž důvod k únavě. My sami ani naši příbuzní v ní zatím neumírají. A naše životy, na rozdíl od statečných obyvatel Ukrajiny, válka nijak výrazně nezasáhla," uvedl Freiberg.

Na setkání, které doprovodí mluvené slovo, hudba i dokumentární film, účastníci vzpomenou i na oběti komunistického režimu - Jana Zajíce a Josefa Toufara. "Následovat bude panelová diskuse v kinosále v Hauerově ulici. Pozvání přijala pestrá paleta debatujících. Dorazí například ředitel ostravského studia České televize Miroslav Karas, novinář a spisovatel Ladislav Vrchovský, chartista a novinář Ivo Mludek, vydavatel a odpůrce komunistického režimu Zdeněk Jeník a další," řekl Freiberg.

Na akci zazní ukrajinské písně Tetiany Bohutské a její kapely Buď Láska Band. Večer završí projekce dokumentu Váleční reportéři režiséra Petra Jančárka.

Dva roky války na Ukrajině si vyžádaly desetitisíce až statisíce mrtvých a miliony uprchlíků. Ani jedna ze stran konfliktu neuvádí počet padlých vojáků. Podle posledních údajů evropského statistického úřadu Eurostat v EU žije 4,31 milionu ukrajinských válečných uprchlíků, kteří mají dočasnou ochranu. Nejvíce utečenců přijaly Německo, Polsko a ČR, která poskytuje dočasnou ochranu více než 370 tisíc lidí. Materiální či vojenskou pomoc poskytly Ukrajině skoro všechny země Evropské unie a Spojené státy, ale i Austrálie nebo Kanada.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, školy, boje, vysoké, Opava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti Slezské univerzity v Opavě připomenou dva roku války na Ukrajině  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.