Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Bohumín od září zvýší počet míst v mateřských školách

Bohumín na Karvinsku od září rozšíří počet míst v mateřských školách. Nová kmenová třída vznikne v Mateřské škole Nerudova, kde město už loni začalo s přestavbou pavilonu B zhruba za deset milionů korun. Zázemí už je hotové, zbývá je vybavit nábytkem a pomůckami. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice Jana Končítková. Město tak uspokojí poptávku všech rodičů, kteří ve školkách chtěli umístit děti starší tří let.

Mluvčí připomněla, že v Bohumíně se v posledních letech intenzivně staví a přibývá v něm mladých rodin s dětmi. Město proto s rozšířením kapacit mateřských škol počítalo už s předstihem. "Sledujeme demografický vývoj a trendy v oblasti bydlení. Na našich pozemcích v ulicích Slunečné, Sokolské a Petra Cingra se dostavělo nebo vzniká přes 60 nových domů, soukromí developeři staví dalších 40 objektů. A do nich se stěhují převážně mladí lidé s dětmi předškolního a školního věku," řekl starosta Petr Vícha (SOCDEM).

Po letošních květnových zápisech do mateřských škol se podle starosty ukázalo, že město vyšší kapacitu bude potřebovat. "Kladné rozhodnutí o přijetí obdrží v příštích týdnech 187 dětí. Můžeme přijmout všechny, které do začátku září dovrší tři roky. A podařilo se umístit i většinu těch, které tohoto věku dosáhnou v průběhu podzimu. Rodiče dětí, které oslaví třetí narozeniny později, mohou využít nabídku soukromých dětských skupin, těch je na území města dostatečný počet," uvedla vedoucí odboru školství, kultury a sportu Pavla Skokanová.

Ve městě je devět městských škol pro 581 dětí, které se vzdělávají ve 25 třídách. Navyšování počtu míst ale není jediným opatřením, kterým se město snaží zajistit dostatek kapacit v mateřských školách.

"Osvědčil se nám koncept přípravných tříd, které jsou určeny dětem s odkladem školní docházky. V Bohumíně máme dvě, do nichž může docházet celkem 30 dětí. Mohou se připravovat na plnohodnotné vzdělávání ve specializovaném prostředí, které zajišťuje veškerý komfort od rozvoje dovedností přes zajištění stravy až po ranní a odpolední program v družině. Nám se tím současně uvolňují místa ve školkách pro menší děti,“ doplnil místostarosta Igor Bruzl (SOCDEM).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce drbny

Štítky ČR, správa, školy, mateřské, Bohumín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumín od září zvýší počet míst v mateřských školách  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.