Počasí dnes30 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Bohumínští školáci budou od září vařit v nových cvičných kuchyních za tři miliony korun

Na dvou základních školách v Bohumíně na Karvinsku se po prázdninách otevřou modernizované cvičné kuchyně. Vybudování zázemí pro přípravu pokrmů bude stát téměř tři miliony korun. Rekonstrukci místností pro praktickou výuku v Masarykově a skřečoňské škole umožnila dotace z Evropské unie.

O novinku se dnes s novináři podělila mluvčí radnice Jana Končítková. Původní zázemí pro výuku praktických schopností už neodpovídalo současným standardům. Na základě úspěšné žádosti o dotaci jsme se proto rozhodli pro komplexní přestavbu těchto prostor. Vzdělávací infrastruktura nezahrnuje pouze kvalitní podmínky pro získávání teoretických znalostí, chceme také zajistit, aby si naše děti mohly osvojit užitečné dovednosti, které využijí v běžném životě," uvedl starosta Petr Vícha (SOCDEM).

Projekt počítá s celkovou přestavbou prostor včetně rozvodů vody a elektroinstalace, obkladů, podlah i osvětlení. „Do opravených místností se pořídí nové moderní vybavení včetně stolů, židlí, kuchyňských spotřebičů a nádobí. Rekonstrukce místnosti umožní vylepšit dispozice tak, aby děti měly více místa jak na práci, tak i na posezení při konzumaci pochutin, které uvaří. Navýší se počet varných desek a oddělí se sekce pro praktický nácvik a pro stolování. Kuchyňské linky doplní dřezy, trouby a lednice," uvedla mluvčí.

Náklady na vznik jedné cvičné kuchyně jsou zhruba 1,5 milionu korun, dotace z EU pokryje až 95 procent. „Praktická výchova je do osnov základního vzdělávání zařazena na druhém stupni. Kromě vaření zahrnuje například i nácvik rukodělných dovedností v dílnách. I do nich se investuje. Před pěti lety nechalo město zmodernizovat prostory pro řemeslné práce v základní škole ČSA a v Masarykově škole za celkem 4,5 milionu korun," doplnila mluvčí.

Do oprav škol a školek v Bohumíně směřuje letos v létě z městského rozpočtu přes osm milionů korun. Za dalších 18 milionů bohumínské základní školy modernizují počítačové sítě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Karvinsko, vzdělání, školy, stavby, Bohumín, vaření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohumínští školáci budou od září vařit v nových cvičných kuchyních za tři miliony korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.