Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V Olešné na Frýdecko-Místecku se lidé v nejbližší době nevykoupou. Hygienici to zakázali kvůli sinicím

Ve vodní nádrži Olešná na Frýdecko-Místecku hygienici dočasně zakázali koupání. Laboratorní analýzy vzorků vody tam potvrdily masivní rozvoj toxických sinic, a voda je tak pro koupání nebezpečná, řekl mluvčí krajských hygieniků Aleš Kotrla.

Zákaz platí na dvou koupacích místech nádrže - Místek a Palkovice.

„Tento zákaz platí do odvolání a v případě, že nebude odvolán, do konce koupací sezóny. Sinice obsahují látky, které mohou způsobovat alergické reakce. V závislosti na individuální citlivosti a době pobytu ve vodě se u koupajícího mohou vyskytovat různé projevy, například kožní vyrážky, zarudlé oči, rýma. Některé druhy sinic mohou produkovat i jedovaté látky, které mohou následně způsobit střevní a žaludeční potíže, bolesti hlavy, ale i vážnější jaterní problémy," uvedl Kotrla.

Hygienici v tomto týdnu kontrolovali kvalitu vody v nádržích na Bruntálsku, Novojičínsku a Opavsku. Mimořádně odebírali vzorky právě z Olešné a také nádrží Brušperk a Žermanice na Frýdecko-Místecku. Zhoršená kvalita vody je i v Žermanicích, kde je kvůli sinicím voda označena jako nevhodná ke koupání. V nádrži Brušperk se situace se sinicemi mírně zlepšila, nicméně ani na tomto místě nelze vyloučit riziko vzniku onemocnění.

„K ověření vývoje kvality vody budou v následujícím týdnu odebrány kontrolní vzorky," řekl Kotrla. Z kontrolovaných nádrží se kvůli výskytu sinic zhoršila i kvalita vody v nádrži Údolí mladých v Bílovci na Novojičínsku. „Ve srovnání s minulým odběrem nebyly prokázány významné rozdíly v kvalitě vody rybníku Pod hradem v Bohušově, kde nadále platí hodnocení zhoršená jakost vody. Voda na ostatních kontrolovaných vodních plochách je vhodná ke koupání," doplnil Kotrla.

Aktuální informace o kvalitě vody ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách hygieniků. Na všech sledovaných koupacích místech jsou také informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Daniel Baránek, Attribution, via Wikimedia Commons

Štítky Moravskoslezský kraj, rekreace, zdraví, koupaliště, koupání, plavání, voda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olešné na Frýdecko-Místecku se lidé v nejbližší době nevykoupou. Hygienici to zakázali kvůli sinicím  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.