Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Terapie vzpomínkami. V Ostravě pomáhají seniorům prostřednictvím minulých zážitků

Projekt Reminiscence, jehož cílem je pomáhat seniorům v domovech i jejich vlastních domácnostech, funguje pod záštitou města už 13 let. V rámci terapeutického programu pracují odborníci s pamětí a minulostí seniorů, pomáhají jim cestovat v čase a vracet se k oblíbeným zážitkům z mládí.

Projekt Reminiscence

Vzpomínky přináší nejen příjemné pocity z návratu do minulosti a mládí, ale mohou být i součástí terapie. Město Ostrava již 13 let podporuje projekt Reminiscence, a to nejen v domovech pro seniory, ale také v terénních službách.

V rámci programu Reminiscence je každý rok vyhlášen jiný tematický okruh. V minulých letech senioři vzpomínali na dobré jídlo a chutě, zaposlouchali se do hudby mládí, vzpomínali na navštívená místa, na přečtené knihy či na jiné své životní příběhy. Letošním tématem je příroda, se zaměřením na faunu. Senioři proto chodí na společné procházky a výlety, povídají si nebo pečují o zvířata, uvedla mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Terapie minulostí

„Hlavním cílem projektu je posilování paměti, koncentrace a schopnosti verbálních projevů seniorů. Snažíme se také vytvářet vzájemně obohacující zážitky, a to prostřednictvím mezigeneračních setkání seniorů s dětmi ze základních a mateřských škol,“ vysvětlil význam projektu náměstek primátora Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

Každý člověk uchovává velké množství vzpomínek, zážitků a zkušeností, které v ideálním případě může předat dál. Reminiscence neboli vzpomínání je postavena na vybavování vzpomínek a jejich sdílení, individuálně nebo ve skupině.

Používání dlouhodobé paměti, kde jsou vzpomínky uloženy, je velmi důležité pro seniory, kteří často čelí příznakům různých nemocí, Alzheimerovu chorobu nevyjímaje. Vzpomínky aktivují nervové spoje v mozku a podporují tak zachování paměťových drah, které s věkem nebo postupující nemocí rychle ubývají, doplnila Pokorná.

Propojování generací

Klienti Domova Korýtko se v rámci programu Reminiscence vypravili za dětmi do Školičky u lesa v Michálkovicích. Společně tvořili papírové včely, kterými ozdobili včelín na zahradě školky, pozorovali místní domácí zvířata a společné chvilky si užili povídáním i krátkým vystoupením dětí. 

Do projektu se zapojil také Domov Slunečnice a děti z mateřské školku Kyjovice. Společně se vydali na výlet do kravína v Kyjovicích, kde hladili a krmili krávy a trávili spolu čas.

„Klientky vyprávěly dětem o tom, jak se dříve staraly o krávy ony, nebo o tom, že měly kdysi na statku i koně a další zvířata. Děti zazpívaly písničky, které znaly i naše klientky, takže si zazpívali všichni společně. Nakonec děti zatancovaly krátký taneček a po mazlení několika koček z areálu jsme se vraceli zpět. Z nakoupeného čerstvého mléka jsme pak další den společně vařili pudink a vzpomínali na hezké chvilky minulého dne,“ popsala výlet ergoterapeutka Domova Slunečnice Lenka Golová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Ostrava, projekt Reminiscence, vzpomínání, vzpomínky, minulost, senioři, výlet, zvířata, děti, terapie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Terapie vzpomínkami. V Ostravě pomáhají seniorům prostřednictvím minulých zážitků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.