Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Cvičná nemocnice v Ostravě zakoupí nové přístroje. Zdravotníky lépe připraví na těžké případy v praxi

Lékařská fakulta Ostravské univerzity nakoupí pro své simulační centrum, které slouží jako cvičná nemocnice, další přístroje za téměř 20 milionů korun. Zároveň lékařům a zdravotníkům nabídne další vzdělávací kurzy.

Vysoce odborná příprava

Novinářům to dnes sdělila mluvčí fakulty Hana Hanke. Dotaci na nákup vybavení škola získá z programu Národního plánu obnovy. 

„Naše simulační centrum bylo vybudováno z evropských fondů. Konkrétně z výzvy určené primárně pro vzdělávání studentů v pregraduálním stupni vzdělávání a kapacitně tak odpovídá těmto potřebám. Nyní se nám podařilo dosáhnout na další finance a centrum chceme dovybavit tak, aby poskytovalo ideální podmínky i pro vysoce odbornou přípravu v rámci dalšího vzdělávání lékařů a zdravotníků,“ uvedla proděkanka pro studium Ivona Závacká.

Příprava na náročné situace v praxi

V centru přibude třeba endovaskulární simulátor nebo virtuální trenažér ultrazvukových technik, na kterém se budou vzdělávat například gynekologové. Studenti postgraduálního vzdělávání zatím praktickou výuku absolvují především ve zdravotnických zařízeních.

„To by se díky rozšíření stávajících kapacit cvičné nemocnice mělo částečně změnit. Nacvičit si v simulačním centru pokročilé lékařské techniky i kritické dovednosti, které jsou klíčové pro zvládání náročných situací v praxi, tak budou moci i zdravotníci zařazeni v postgraduálním vzdělávání, kteří ve zdravotnictví již působí," uvedla mluvčí.

Bezpečné prostředí pro dělání chyb

Podle Závacké je výhodou cvičné nemocnice to, že lékaři i zdravotníci mohou své dovednosti zdokonalovat v bezpečném prostředí. „Umožní jim to lépe se připravit na složité případy, se kterými se setkávají reálně v praxi. I vystudování lékaři a zdravotníci mohou dělat chyby, v simulačním centru si je budou moci dovolit udělat v bezpečném prostředí, aniž by jakkoliv ohrozili pacienty a svou důvěru v sami sebe,“ doplnila Závacká.

Lékařská fakulta Ostravské univerzity otevřela své simulační centrum před dvěma lety. Studentům pomáhá připravit se na budoucí povolání po praktické stránce. V cvičné nemocnici nechybí například urgentní příjem, porodní či operační sál, jednotka intenzivní péče, sanitní vůz nebo mikrochirurgické a operační středisko. Pacienty nahrazují simulátory. Vybudování centra stálo více než čtvrt miliardy korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Zerzoň

Štítky Ostrava, Lékařská fakulta, Ostravská univerzita, vysoké školy, vzdělání, výcvik, praxe, lékaři, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cvičná nemocnice v Ostravě zakoupí nové přístroje. Zdravotníky lépe připraví na těžké případy v praxi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.