Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Senior z Krnova zemřel na otravu oxidem uhelnatým. O dva roky starší žena musela do nemocnice

Čtyřiasedmdesátiletý muž se v pátek v Krnově na Bruntálsku otrávil oxidem uhelnatým, na místě zemřel. V bytě byla také o dva roky starší žena. Moravskoslezští záchranáři ji v bezvědomí a v přímém ohrožení života převezli do nemocnice.

Do bytového domu v Krnově policisté, hasiči a záchranáři dorazili před třináctou hodinou. Jeho obyvatelé neotvírali, nezvedali ani telefon, hasiči proto byt násilně otevřeli. Uvnitř našli dvojici seniorů, kterým se pokusili pomoci. 

Muže se oživit nepodařilo, lékař konstatoval smrt. „Šestasedmdesátiletá žena se nacházela v bezvědomí a přímém ohrožení života. Musela být zaintubována a připojena k přístrojem řízenému dýchání. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byla připravena k transportu do zdravotnického zařízení a poté ji záchranáři předali na anesteziologicko-resuscitačním oddělení krnovské nemocnice," uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl

Oxid uhelnatý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, pouhými smysly jej prakticky nelze odhalit. Je hořlavý, výbušný a smrtelně jedovatý. Vzniká při nedokonalém hoření a spalování. I malé množství oxidu uhelnatého v místnosti stačí k tomu, aby došlo k těžké otravě.

„Velmi často dochází k intoxikacím, jejichž zdrojem jsou plynová topidla, krby nebo kotle na tuhá paliva, je tedy vhodné důsledně provádět údržbu a kontrolu těchto zařízení. Hasiči dlouhodobě propagují a doporučují hlásiče kouře a rovněž detektory oxidu uhelnatého, které včas varují před nebezpečím otravy a pořídit si je lze za cenu v řádu stokorun," doporučil mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Bruntálsko, Krnov, zdraví, otrava, nemocnice, oxid uhelnatý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior z Krnova zemřel na otravu oxidem uhelnatým. O dva roky starší žena musela do nemocnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.