Trhané hovězí ze Šilheřovic, mořkovská Tatínkova šunka, Hukvaldské mrkvánky nebo třeba Medová zmrzlina s černým pepřem z Palkovic. To jsou některé výrobky z Moravskoslezského kraje, které letos získaly značku Regionální potravina. Soutěž chce podpořit malé a střední producenty a farmáře, kteří nabízí čerstvé a poctivé produkty.
"Je skvělé, že přibývá možností nakoupit si kvalitní potraviny, které vyprodukovaly místní farmy a menší podniky. Často jsou to i rodinné firmy, které ke své živnosti přistupují nejen obchodně, ale taky srdcem. Soutěž Regionální potravina má podpořit právě tyto malé a střední podnikatele, kteří si nemohou dovolit masové reklamy v médiích," uvedla náměstkyně hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Šárka Šimoňáková (ANO).
Do soutěže se mohou hlásit firmy s maximálně 250 zaměstnanci, nejčastěji se účastní malé farmy do deseti zaměstnanců. O vítězích rozhoduje komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory, Potravinářské komory a Moravskoslezského kraje.
Letos se o značku Regionální potravina v regionu ucházelo 41 místních producentů se 129 výrobky v devíti kategoriích. "Na Regionální potravině je mi sympatické taky to, že podporuje místní ekonomiku. Při nákupu těchto produktů zůstanou peníze v regionu. Má to i pozitivní dopady na ekologii, protože rajčata dovezená odněkud ze Španělska k nám cestují tisíce kilometrů," podotkl náměstek hejtmana Radek Podstawka (ANO).
Čtvrtek, 2. května 2024, 19:00
Obyvatelé nejlidnatějšího ostravského obvodu Jih mohou přihlašovat své nápady do devátého ročníku participativního rozpočtu Náš Jih. Městská část má na nejlepší projekty připraveno 13 milionů korun. Novinářům to dnes sdělila mluvčí radnice...
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.