Počasí dnes23 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cyklotrasa u dálnice D1 v Bohumíně se na několik měsíců uzavře

Frekventovaná stezka pro cyklisty a in-line bruslaře, která vede ze Starého Bohumína na Karvinsku k Antošovické lávce, se po Velikonocích na zbytek letošního roku uzavře. Důvodem je výstavba ochranných protipovodňových zdí u dálnice D1, kterou tam postaví Ředitelství silnic a dálnic ČR. Novinářům to sdělila mluvčí radnice Jana Končítková.

"Záplavy v roce 2010 ukázaly, že ochrana dálnice a okolních pozemků před velkou vodou je v úseku Pudlova a Starého Bohumína poblíž bunkru MO-S5 Na Trati nedostatečná. Ředitelství silnic a dálnic našlo finance na její vylepšení a už za 14 dnů začne pracovat na navýšení protipovodňových zdí. Kvůli tomu zůstane mimo provoz jedna z nejoblíbenějších cyklotras v Bohumíně, kterou během sezony využívají tisíce lidí z celého regionu," uvedla mluvčí.

Trasa je totiž jedinou přístupovou cestou pro stavební techniku. "Z dlouhodobého hlediska je tato investice pro Bohumín nesporným přínosem, krátkodobě nám však omezí cyklistickou dopravu. Firma avizovala, že práce na protipovodňových opatřeních potrvají zhruba osm měsíců, stezka tedy bude uzavřená až do konce letošního roku," uvedl místostarosta Lumír Macura (SOCDEM).

Město se podle něj snaží najít alternativní trasu aspoň pro cyklisty. "Bruslařům bohužel nemáme jak zajistit náhradní řešení. Kola by teoreticky mohla projet přímo po břehu řeky Odry, v příštích dnech budeme zjišťovat aktuální stav trati. Pokusíme se také se stavební firmou vyjednat provoz po cyklostezce alespoň o víkendech, kdy se na navýšení protizáplavových zdí nebude pracovat a technika bude stát,“ doplnil Macura.

Na uzavření cyklostezky turisty upozorní dopravní značení umístěné v obou směrech. Stezku totiž kvůli příjezdům stavební techniky není možné zahradit pomocí závor nebo zátaras. Podle místostarosty je nutné, aby cyklisté i bruslaři zákaz respektovali. "Na stezce bude neustále operovat plně naložená stavební technika, v některých místech je omezený výhled a není těžké si domyslet, jak by asi dopadl takový střet s cyklistou," doplnil Macura.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, cykloturistika, Bohumín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklotrasa u dálnice D1 v Bohumíně se na několik měsíců uzavře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.