Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Operní pěvec Richard Kubla bude mít v Ostravě pamětní desku. Lidé ji najdou na jeho rodném domě

Operní pěvec Richard Kubla bude mít v Ostravě pamětní desku. Bude na jeho rodném domě v Moravské Ostravě. Instalovat ji tam nechá Národní divadlo moravskoslezské. Vznikla podle návrhu studenta Katedry sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity, řekla mluvčí divadla Šárka Swiderová.

„K 80. výročí jeho úmrtí vzdá divadlo poctu světoznámému tenoristovi a smetanovskému interpretovi. Zároveň uctíme i jeho sestru Marii, učitelku hry na klavír a jeho celoživotní oporu," uvedla Šárka Swiderová. I jméno umělcovy sestry je na pamětní desce uvedeno.

Autorem desky je Bedřich Mrkva, student Katedry sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity pod vedením docenta Jaroslava Koléška. Vítězné dílo vzešlo ze studentské soutěže a tvoří je dva kruhové segmenty z umělého kamene. První představuje reliéfně modelovaná ústa, druhý je plošný s reliéfem krátkého doprovodného textu o Richardu a Marii Kublových. Motiv je symbolem pro hudbu, zpěv, komunikaci mezi lidmi, ale odkazuje i na blízký vztah obou sourozenců.

Domů se vracel i jako dospělý 

Desku divadlo sourozencům plánuje odhalit 12. května na rodném domě sourozenců Kublových v Českobratrské ulici. V něm tenorista a jeho sestra strávili dětství a mládí. Domů se ale vracel i v dospělém věku. V Ostravě se pěvec narodil v roce 1890. Působil v Lidové opeře ve Vídni, v pražském Německém divadle. Až do roku 1945 také pravidelně hostoval v Národním divadle. Často vystupoval na zahraničních scénách, např. v Budapešti, Hamburku, Chicagu, Káhiře, Mnichově či New Yorku. Zemřel v roce 1964 v Praze.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ostravské muzeum

Štítky hudba, výtvarné, opera, historie, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Operní pěvec Richard Kubla bude mít v Ostravě pamětní desku. Lidé ji najdou na jeho rodném domě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.