Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

Na Slezskoostravském hradě duněl metal a šlehaly plameny

Začátek v pravé poledne, konec o půlnoci. Na dvou pódiích Slezskoostravského hradu se v sobotu 1. června vystřídalo celkem 13 kapel. Takový byl ve stručnosti 16. ročník rockového festivalu SORFEST. Na hradě vystoupili místní soubory jako ženské ostravské rockerky Kapriola, temný ostravský trash metal Nahum nebo novojičínský metal Porta Inferi. Z větších dálek pak dorazila brněnská crossoverová Insania, tepličtí Hlahol či slovenská Metalinda.

Bez Progres 2

Mnohé z vystupujících kapel mají kořeny ještě v 80. letech a doplnit je měl ještě letitější soubor, brněnská klasika Progres 2. Ti se ale na poslední chvíli kvůli nemoci bubeníka Pavla Kluky omluvili, pořadatelé museli narychlo improvizovat a na Slezskoostravský hrad tak byl povolán soubor Forrest Jump z Luhačovic. Zrušení koncertu Progres 2 bylo jediným stínem jinak vydařeného festivalu. Hudebníci Forrest Jumpu spolu s diváky během svého vystoupení na dálku Pavla Kluku zdravili a posílali mu energii s přáním brzkého uzdravení.

Česká i slovenská hymna

S trochou nadsázky pořadatelé označují SORFEST jako rock-punk-metalový festival a v podstatě jde o přesnou specifikaci. Za punkovou scénu letos zahráli SPS, neboli Snížená pracovní schopnost. I tito fandové Bohemky z pražských Vršovic začali hrát ještě v osmdesátkách. Velmi příjemným překvapením pro mnohé z fanoušků se stala Surma, mladý česko-italský symfonic-metalový soubor s výraznou zpěvačkou Viktorií Surmovou. Slovenská Metalinda kromě obvyklého repertoáru zahrála také ve vlastním aranžmá slovenskou i českou hymnu. Zpěvák souboru Dušan Horecký přinesl na pódium vlajky obou států jako symboly bratrství. A neopomněl Čechům gratulovat k hokejovému mistrovskému titulu. Tím si publikum samozřejmě naprosto získal.

Ohně z Teplic

Jednou z kapel uzavírající dvanáctihodinový festival byl Hlahol, uskupení z Teplic, kde v minulosti hráli členové známějších Kabátů.  Obdivovatelé hudby Motörhead a AC/DC se hrdě hlásili ke svým idolům a rozhodně nešetřili na pyrotechnice. Vystoupení Hlaholu doprovodila velká a vskutku důstojná ohnivá show. Vše uzavřel před půlnoci ostravský Nahum. Zpěvák kapely Pavel Balcar poděkoval organizátorům za pořádání festivalu a na jejich počest zahráli Nahum i jednu z písní.

Festival SORFEST neboli Slezskoostravský Rock-Fest začínal ve skromných podmínkách ve slezskoostravské restauraci Stará kuželna. Během let se hlavnímu z organizátorů, Marceli Pažickému, podařilo festival přestěhovat do velmi příhodných kulis Slezskoostravského hradu a udělat z něj jednu ze zásadních kulturních událostí svého druhu na Ostravsku.

Ohodnoť článek

Foto Jan Král

Štítky Ostrava, hudba, koncert, metal, Slezskoostravský hrad, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Slezskoostravském hradě duněl metal a šlehaly plameny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.