Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Přehrady v Moravskoslezském kraji téměř přetékají. Zásoby jim vystačí i v případě suchého léta

Přehrady v Moravskoslezském kraji mají navzdory delšímu období s vysokými teplotami a menšímu objemu srážek své zásobní prostory téměř plné. Mají tak dostatek vody pro zásobování obyvatel i průmyslu pro případ déle trvajícího sucha během léta, řekla mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

Podle ní jsou retenční prostory přehrad, které slouží pro zachycení povodní, zároveň připravené reagovat i na případné větší množství srážek. Podobně plné byly přehrady i loni, horší situace byla třeba v letech 2015 a 2016, kdy bylo sucho. „Všechny nádrže na území povodí Odry jsou téměř plné. V posledních týdnech zaznamenáváme slabý pokles, který však nemá vliv na dodávky pitné a průmyslové vody," uvedla.

Technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček dodal, že hodně vody se podařilo v přehradách zachytit v jarních měsících. „Díky tomu máme dnes naplněnost nádrží ve vztahu k ročnímu období na rekordní úrovni," uvedl.

To je podle něj pozitivní nejen pro zajištění dodávky pitné vody pro obyvatelstvo a užitkové vody pro průmysl, ale i pro rekreaci na nádržích, jako jsou Žermanice, Těrlicko, Olešná a Slezská Harta. „Vodou z přehrad současně doplňujeme vodní toky pod nimi. Voda z nádrží tak pomáhá živočichům přežít toto velice teplé a suché roční období," dodal.

Dodávky vody pro obyvatelstvo i průmysl Moravskoslezského kraje jsou závislé z 90 procent na vodě povrchové, tedy z vodních nádrží. Jen z deseti procent je možné využívat podzemní zdroje. Proto jsou vodní nádrže nenahraditelným zdrojem vody pro celý region, který spotřebuje ročně přibližně 55 až 60 milionů metrů krychlových vody pro pitné účely a 55 milionů metrů krychlových vody pro průmyslové využití.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením portálu kudyznudy.cz

Štítky Moravskoslezský kraj, voda, počasí, Povodí Odry, přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehrady v Moravskoslezském kraji téměř přetékají. Zásoby jim vystačí i v případě suchého léta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.