Počasí dnes17 °C, zítra16 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Správci památek v Moravskoslezském kraji hlásí vysokou návštěvnost

Správci památek na území Moravskoslezského kraje hlásí ke konci letních prázdnin vysokou návštěvnost. Někde přesahuje i rekordní rok 2019, kdy na hrady, zámky či technické památky dorazilo zatím nejvíce návštěvníků. Mnozí tak očekávají, že letos bude sezona zase rekordní.

"Letošní sezona je luxusní. Oproti minulému roku jsme zaznamenali výrazný nárůst počtu návštěvníků. Předpokládáme, že letos návštěvnost bude rekordní," uvedl správce ostravského Dolu Michal Vojtěch Polášek. "Ještě nemáme čísla za srpen. Do konce července jsme měli 4500 návštěvníků. Předpokládáme, že do konce roku jich bude přes 7000," řekl s tím, že toto číslo ale zahrnuje jen návštěvníky, kteří si koupili vstupenku. "Pokud započítáme i ty, kteří se účastnili akcí v našem areálu, dostaneme se přes číslo 12 tisíc lidí," řekl.

Letošní nárůst si vysvětluje lepší propagací a také skutečností, že lidé v posledních letech technické památky vyhledávají.

Rekordní návštěvnost očekává i kastelánka empírového zámku v Raduni na Opavsku Markéta Kouřilová. "V roce 2019 jsme měli rekord okolo 22 tisíc návštěvníků. Už nyní máme přes 20 tisíc lidí, kteří k nám dorazili. A to sezona zdaleka nekončí. Čeká nás ještě silné září, kdy k nám dorazí hodně objednaných zájezdů," řekla. Předpokládá, že rekord bude překonán už v září.

Lidé podle Kouřilové stále častěji využívají speciální prohlídky určené pro rodiny s dětmi. Výklad je přizpůsobený právě nejmladším návštěvníkům. "Takové prohlídky nabízíme několik let. Lidé si na ně ale začali zvykat a využívat je," uvedla. Velkým lákadlem letos podle kastelánky byly i akce, které se v areálu zámku konaly.

Další akce zámek Raduň chystá. V září to bude Jiřinková slavnost. Kromě květinových aranží bude součástí programu i koncert a taneční vystoupení. "V listopadu připravíme Noc duchů a strašidel, v prosinci pak Vánoce na zámku," řekla Kouřilová.

Zda bude návštěvnost rekordní i v případě Dolních Vítkovic v Ostravě, které patří mezi nejnavštěvovanější turistické cíle v zemi, zatím jasné není. "Příliš teplé počasí nám nenahrává. V topických teplotách lidé moc technické památky nevyhledávají. Ale určitě rekordní čísla budeme atakovat," uvedla mluvčí oblasti Eva Kijonková.

Dosavadní rekord z roku 2019 se pohybuje okolo 1,67 milionu návštěvníků. "Do této chvíle evidujeme 1,2 milionů návštěvníků. Jednoznačně to potvrzuje trend návratu k číslům před pandemií," řekla. V Dolních Vítkovicích návštěvnická sezona také nekončí se závěrem prázdnin. Naopak přichází vlna návštěvnosti školáků, výukových programů i neformálního vzdělávání dětí i dospělých.

"Nicméně průběžná letní čísla ukazují mírný nárůst oproti loňskému roku. Nejvíce navštěvované a poptávané jsou komentované prohlídky vysoké pece, čili Bolt Tower. Velkou účast hlásí nově nasazený okruh KOX, který vede návštěvníky po stopách těžby uhlí a výroby koksu, seznamuje je s procesem v koksovacích pecích, s využitím atraktivní rozšířené reality fascinuje ukázkami fungováním koksárenských baterií," řekla Kijonková. Daří se podle ní i prohlídkám v angličtině. "Což je rozhodně úspěch, protože v minulých letech byly jen na vyžádání," řekla.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto NPÚ

Štítky ČR, památky, turistika, Moravskoslezský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správci památek v Moravskoslezském kraji hlásí vysokou návštěvnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.