Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Moravskoslezský hejtman Bělica vyhlásil stav nebezpečí. Kraj čekají další silné deště

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) vyhlásil s ohledem na aktuální situaci v regionu stav nebezpečí. K učinění tohoto kroku ho dnes odpoledne vyzvala také Ústřední povodňová komise. Bělica je momentálně na jednání krajské Povodňové komise, bližší informace poskytne kolem čtrnácté hodiny. Redakce Ostravské Drbny situaci sleduje.

Stav nebezpečí je nejnižším z krizových stavů, které mohou být v České republice vyhlášené v reakci na mimořádné situace. Jako jediný ho nevyhlašují centrální politické orgány, ale hejtman kraje daného kraje. 

Výzvu moravskoslezskému hejtmanovi předal ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle Ústřední povodňové komise nelze momentálně na Jesenicku, Krnovsku a Opavsku vyloučit, že kumulační průtoky mohou přesáhnout úroveň stoleté vody. 

Hejtman ještě před jednáním krajské komuse uvedl, že výzvu k vyhlášení stavu nebezpečí vnímá. „Už o tom diskutujeme v rámci složek povodňové komise nějakou dobu. Vyhlášení stavu nebezpečí je zodpovědnost, kterou mám, na druhou stranu se jedná o omezování občanských práv v určitém smyslu a já to neberu na lehkou váhu. Chci mít pro takové rozhodnutí všechna data, která jsou k dispozici," doplnil.

V návaznosti na vyhlášení stavu nebezpečí dnes večer nejspíše zasedne Ústřední krizový štáb. Řekl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Krizový štáb případně zasedá dohromady s Ústřední povodňovou komisí na ministerstvu vnitra. Hladík uvedl, že i kdyby štáb nezasedl, komise se ve 20:00 sejde.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, Josef Bělica, povodně, Povodňová komise, hejtman, Ústřední krizový štáb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravskoslezský hejtman Bělica vyhlásil stav nebezpečí. Kraj čekají další silné deště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.