Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Evakuace by se v Moravskoslezském kraji mohla týkat tisíců lidí z rizikových oblastí

, aktualizováno 14. září 2024, 17:50

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) dnes odpoledne vyhlásil v regionu kvůli záplavám stav nebezpečí. Bělica toto rozhodnutí učinil po shromáždění všech potřebných informací od členů krizového štábu. Na dvou místech severní Moravy dosáhly toky extrémního povodňového stupně. Jde o řeku Opavu v Karlovicích a Černou Opavu v Mnichově na Bruntálsku. V Karlovicích se následně situace zlepšila a hladina mírně poklesla.

Stav nebezpečí platí pro celý kraj

K dramatickému obratu došlo během dnešního rána a dopoledne. Přestože večer byly hladiny řek stabilní, dnes by jejich velká část měla dosáhnout třetích povodňových stupňů. Krajská povodňová komise proto přebírá řízení ochrany před povodněmi pro celý kraj. Pro celý region platí třetí stupeň povodňové aktivity - nebezpečí.

Ze svých domovů muselo v Moravskoslezském kraji kvůli záplavám odejít už 158 lidí, přibýt by jich ale měly další stovky. Nejhorší situace je momentálně na Karvinsku, kde hasiči v těchto chvílích evakuují obyvatele Petrovic. Zásahů v Ostravě, na Bruntálsku ani na Opavsku momentálně nepřibývá. Nejlépe je na tom Novojičínsko a oblast Frýdku-Místku.

Současná opatření

Během sobotního dopoledne byla zajištěna Antošovická hráz, nové velkokapacitní čerpadlo už funguje. Kvůli kolapsu elektroinstalace museli policist zcela uzavřít Klimkovický tunel. Monitorují a řídí dopravu, v případě potřeby jim pomohou cizinečtí kolegové.

Kvůli záplavám silničáři o půl čtvrté uzavřeli silnici D56 z Ostravy do Frýdku-Místku. Uzavřeny jsou také některé komunikace v okolí Opavy, informovalo ŘSD. Z polské strany se uzavřely všechny mosty přes řeku Opavu, od Úvalna do Opavy a uzavřeny budou také z české strany.

Kvůli zaplavení trati nejezdí vlaky v úsecích Studénka – Sedlnice, Děhylov – Háj ve Slezsku, Bohumín – Petrovice u Karviné, Třemešná ve Slezsku – Osoblaha nebo Jeseník - Krnov na pomezí s Olomouckým krajem. Zatopené tratě a stanice zastavily také provoz na koridoru mezi Olomoucí a Opavou a mezi Opavou a Českým Těšínem. Omezení se dotkla jak regionálních spojů, tak mezinárodních vlaků a rychlíků.

Bělica se spojil s ministryní obrany Janou Černochovou (ODS). Oznámil jí, že pomoc armády prozatím není potřeba. „Zákonem daný stav nebezpečí jsem se rozhodl omezit na evakuaci, omezení vstupu, nařízení pracovní povinnosti a poskytnutí věcného prostředku. Úpravy v opatření udělám až na základě případné potřeby,” vysvětlil hejtman.

Starostové sestavují seznam rizikových oblastí

Obecní povodňové komise a starostové musí hejtmanovi do dnešních 16:00 hodin poslat seznam obcí, které leží v záplavových oblastech a budou preventivně evakuovány. Bělica předpokládá, že své domovy budou muset opustit stovky až nižší tisíce lidí. „Vím, že pro lidi není lehké opouštět místo, které milují, ale ochrana života a zdraví je přednější,” řekl.

S preventivní evakuací budou pomáhat také policisté. Vylidněná místa budou hlídat za účelem ochrany majetku. Policejní ředitel Tomáš Kužel uvedl, že náznaky rabování ani jiných trestných činů, které se s povodněmi často pojí, zatím nezaznamenali. 

Z minuty na minutu

Hejtman dodal, že situace se může změnit v řádu minut: „Dnes dopoledne jsem byl zkontrolovat situaci u Porubky. Hladina se zvedla a překonala hráze zrovna v momentě, kdy jsme přijeli na místo. S porubskou starostkou jsme okamžitě komunikovali evakuaci ulice Splavní.”

Ředitel ostravské pobočky ČHMÚ PetrTušil uvedl, že region v posledních hodinách zasáhly extrémní srážky. V Jeseníkách napadlo 200 mm srážek, na Ostravsku a na Opavsku mezi 100 až 180 mm. Stejné úhrny meteorologové předpokládají i dnes. V prognózách se mluví o více než stoleté vodě.

Více vody než v roce 1997

Vítr v noci zesílí, místy dosáhne rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. Během neděle bude slábnout. Nové modely bude ČHMÚ vydávat v šestihodinových intervalech.

Moravskoslezský kraj pro své občany zřídil telefonní linka pro neurgentní hovory. „Na číslo 950 739 946 mohou volat všichni, kteří chtějí řešit svůj problém, ale ví, že není zcela urgentní,” informoval Bělica.

Uznal, že vody by dokonce mohlo být i více než při ničivých povodních v roce 1997. V regionu od té doby ale vznikla řada významných protipovodňových opatření.

Evakuace v okresech

Bohumín vyzval obyvatele městské části Pudlov, aby se připravili na evakuaci. Voda se dost možná dostane přes Ostravskou ulici. Bohumínská městská nemocnice začala kvůli záplavám s transportem pacientů do okolních zařízení. Převést tam musí téměř 120 lidí, hlavně z LDN.

„Povodí předpovídá kulminaci na Odře na 1600 až 1800 metrech krychlových za sekundu, což odpovídá stoleté vodě," uvedl za Povodí Odry Jiří Tkáč.

Stoletá voda hrozí také opavským částem Držkovice, Vávrovnice, Palhanec a Kateřinky. Místní se musí připravit na případnou evakuaci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Moravskoslezský kraj, povodeň, Josef Bělica, hejtman, počasí, stav nebezpečí, Český hydrometeorologický ústav, evakuace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evakuace by se v Moravskoslezském kraji mohla týkat tisíců lidí z rizikových oblastí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.