Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Válka Severu proti Jihu po ostravsku. Nenechali jsme vás zatopit záměrně, brání hejtman starostu Nové Vsi

, aktualizováno včera

Velká voda pomalu, ale jistě opadá, a Moravskoslezský kraj se začíná zabývat jejími následky. Na odhady výše škod je brzy, podle hejtmana Josefa Bělici (ANO) by se však částka mohla vyšplhat do desítek miliard. Své domovy muselo do úterního rána opustit zhruba 15 tisíc lidí, 950 z nich museli hasiči zachraňovat na člunech a z vrtulníků. Většinou šlo o ty, kteří předtím odmítli doporučenou evakuaci. Hráz na soutoku Opavy a Odry je stabilizovaná, průtok je malý.

Rozšíření stavu nebezpečí

Hejtman doplnil sobotní vydaná nařízení, tedy evakuace, zákaz vstupu, možnost vyžádat hmotnou pomoc či nařídit práci, o několik dalších. Nové nařízení umožňuje rychlé schválení oprav nebo naopak bourání staveb zasažených povodní. Také je nově možné vyplácet sociální dávky úřadem práce přímo v terénu.

Voda výrazně ustupuje

Situace v regionu se uklidňuje, meteorologové v nejbližším týdnu neočekávají výraznější srážky. Hladiny toků budou nadále ustupovat, významný pokles zaznamenaly Odra a Opava. Aktuálně zůstávají na 3. stupni povodňové aktivity pouze Opava, Kravaře, Hlučín, Ostrava a Bohumín, ostatní obce jsou na 2. nebo 1. stupni. Mnohé z nich by během středy měly klesnout na nižší stupeň. 

Třetí povodňový stupeň platí na severní Moravě a ve Slezsku ještě na čtyřech místech. S problémy se potýká doprava

Třetí povodňový stupeň, tedy ohrožení, platí v Moravskoslezském kraji stále na čtyřech místech, tři jsou na řece Opavě a čtvrté na Odře v Bohumíně na Karvinsku. Na Odře v Ostravě je druhý stupeň a už jen na několika místech v kraji první stupeň...

„Cíleně odpouštíme všechny moravskoslezské nádrže, kromě Šance. Až se zcela uklidní situace v přívoze, ještě přitvrdíme na kaskádě Slezská Harta-Kružberk," vysvětlil hejtman. 

Podařilo se zmírnit i průtok v trhlině v hrázi na pravém břehu řeky Odry, kde nyní protékají už jen tři metry krychlové za vteřinu. „Došlo k výraznému poklesu, ten paprsek, kterým tam voda protéká, má zhruba dva metry. V odpoledních hodinách voda přestane pronikat úplně. Vzhledem k tomu, že nedošlo k zatopení křižovatky na Vodárně a bylo vidět, kam ta voda nastoupala, je zjevné, že ustupuje. Odtok z území je větší než přítok, takže situace se stabilizovala," uvedl Bělica.

Zlepšení na silnicích

„Zlepšuje se stav na silnicích, například v Ostravě už je průjezdná Mariánskohorská. D1 je zcela zavřená ve směru od Polska, řidiči musí počítat s objížďkami i ve druhém směru. Stále je tedy potřeba počítat s kolonami, a to i třeba v Opavě, kde kvůli vodě nejsou průjezdné 3 mosty. Bude je posuzovat statik. Policie tam dopravu řídí, ale situace je složitá. Na mnoha místech nejezdí vlaky a autobusy. Doporučujeme si stav v dopravě ověřovat, a to v některé mapové aplikaci, například google.maps. Lidé by si měli ověřovat i spoje regionální hromadné dopravy, potřebné odkazy jsou k dispozici na webu kraje,“ řekl hejtman.

Sever proti Jihu v Nové Vsi

Zastupitelé upozornili na rozepři, která momentálně panuje mezi obyvateli zatopené Nové Vsi. Ta se dělí na severní a jižní část. Velká voda ovšem vzala pouze Sever. „Rozhodnutí nebyla učiněna tak, aby někoho poškodila, ale aby v dané situaci pomohla a ochránila životy. To, že pan starosta Jansa (ODS) sám bydlí na jihu, s ničím nesouvisí. Jednu část se nám nepodařilo ochránit. Rozhodně nešlo o záměrné poškození, rozhodly o tom přírodní podmínky a protržení hráze," sdělil hejtman a doplnil, že za starostou Nové Vsi jednoznačně stojí. 

Třebovice a Přívoz

Voda zatopila Elektrárnu Třebovice více než v roce 1997 a zaplavila více zařízení. Kdy teplárna obnoví dodávky tepla pro Ostravu, se zatím nedá říct. Práce už začaly, na závěry je ale brzy.

Evakuace části Přívoz skončila kolem pondělních 22:00. Zhruba 200 lidí ji odmítlo, hasiči ale moc dobře ví, kde tito lidé jsou. 

Po dohodě s vedením domovů pro seniory Slunovrat a Iris proběhne evakuace klientů dnes, suchou variantou. Opatření se dotýká asi 200 seniorů, většina je imobilní. V 10:50 Slunovrat opustilo celkem 36 lidí, ubytuje je zařízení Slunečnice. Na řadě je 100 klientů domova Iris, bydlet budou v domovech Sluníčko a Čujkovova.

FOTO A VIDEO: Přívoz v pondělí odpoledne. Voda, vrtulníky i ohně a černý dým z koksovny

Ještě v neděli se dalo přejít horem přes koleje a vstoupit do ostravského takzvaného zadního Přívozu na ulici Hlučínskou. Běžnou cestou, železničním podjezdem, to už nešlo. Ten byl zatopen. Částečně pod vodou byla už v neděli také ulice Hlučínská a...

Opava

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) v pondělí požádal o pomoc armády, hejtman jeho prosbu vyslyšel. Vojáci v oblasti pomohou především s odklízením škod a náplav po povodních.

V opavské části Palhanec integrované složky zaznamenaly trhliny v hrázi. Průnikům se během dnešního odpoledne pokusí zamezit, nebo je alespoň částečně snížit. Nasazen bude také vrtulník. 

Bruntálsko

Do obcí, které byly během záplav odříznuty, míří pozemní i letecká humanitární pomoc. 

V Široké Nivě voda strhla několik domů. Další jsou poškozené. Zničené jsou téměř všechny mosty, řekl ČTK starosta Tomáš Spáčil (Pro obec 2022). Rozsah současné povodně je podle něj výrazně větší než v roce 1997.

Ušetřeny byly jen domy v horní části obce. Ta nyní není schopna se sama vlastními silami ze zkázy dostat. „Potřebujeme pomoc armády," řekl Spáčil.

Domovy povodeň neušetřila ani v Nových Heřminovech. Řada z nich má viditelně narušenou statiku. Podle starostky Michaely Hermanové (Občané pro rozvoj obce) je čeká demolice.

Bohumín a Krnov

Evakuace, o které se ve spojitosti se Starým Bohumínem mluvilo, nakonec nebyla třeba. Kdyby se situace změnila, lidé jsou podle hejtmana připraveni. V Bohumíně i Krnově se budují centra asistenční služby. Lidé si v nich budou moci zajít na toaletu, osprchovat se nebo si třeba nabít telefon a powerbanku. 

Všechny krajské nemocnice včetně té krnovské jsou momentálně stabilizované. V Krnově dnes začaly úklidové práce. Lékaři nevykonávají plánované úkony, věnují se těm akutním. Do běžného režimu by měli přejít v brzké době. 

Voda zaplavila areál Kofoly v Krnově. Nerezové sudy unášel proud, uplavalo i pivo

Velká voda zaplavila areál nápojářské společnosti Kofola v Krnově na Bruntálsku, mimo provoz jsou i pivovary skupiny v Litovli a Hanušovicích v Olomouckém kraji. Výše škod se zatím nedá odhadnout, řekla dnes mluvčí skupiny Kofola Jana Ptačinská...

Zatímco v Krnově a Opavě energetici pracují na obnovení dodávek proudu, v Bohumíně je prioritou zajištění pitné vody. 

Rabování

Policisté zatím zaznamenali tři případy rabování. Jedním z nich byla včerejší čerpací stanice v přívoze. Jeden se stal v Krnově, další v evakuovaných Kateřinkách. Policejní ředitel Tomáš Kužel připomněl, že tyto zločiny se posuzují s trestní sazbou mezi 8 až 12 lety. Počet obětí povodní se zatím nezměnil, dva lidé se stále pohřešují. Mezi dvěma zraněnými je jeden hasič. 

První pokusy o rabování na severní Moravě. Tyto sobecké grázly čekají nejtvrdší postihy, vzkázal hejtman

Moravskoslezští policisté zaznamenali první případy pokusu o rabování. Mělo k němu dojít v soukromé firmě v Ostravě. Hejtman Josef Bělica (ANO) počínání označil za hyenismus a vyzval obyvatele, aby se k sobě chovali ohleduplně. Policie zatím nechce...

Bez energie je momentálně asi 59 tisíc domácností. Novojičínsko a Frýdecko-Místecko jsou takřka zpět v normálu. 

Materiální pomoc

Kraj zřídil odběrné místo, kam mohou lidé a firmy od středy 18. září nosit materiální pomoc. Nachází se v Ostravě-Porubě na ulici 17. listopadu 1123/70 na Střední škole prof. Zdeňka Matějčka.

„Lidé tam mohou nosit základní hygienické prostředky, trvanlivé potraviny a balenou vodu. Potřeba budou i technické prostředky jako čerpadla, vysoušeče, přenosná osvětlení, elektrocentrály, topidla nebo nabíječky a powerbanky. Lidé, firmy a obce mohou dodávat i úklidový materiál, tedy lopaty, smetáky, stěrky, kýble či kolečka, igelitové pytle a rukavice či nepromokavou obuv, cenné jsou i dezinfekční a čistící prostředky. Nutné bude zajistit také související služby jako odvoz a likvidaci odpadu, čištění zdrojů pitné vody, vítané budou nabídky stavebního materiálu či dodání mobilních toalet nebo sprch. Za každou pomoc děkujeme a prosíme, noste skutečně pouze požadovaný materiál,“ uzavřel Bělica a připomněl, že hejtmanství také pomáhá koordinovat dobrovolnickou činnosti jednotlivců, firem a obcí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Paulovič

Štítky Moravskoslezský kraj, povodeň, Opava, Krnov, Ostrava, Bohumín, Bruntál, Nová Ves, Přívoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Válka Severu proti Jihu po ostravsku. Nenechali jsme vás zatopit záměrně, brání hejtman starostu Nové Vsi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.