Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Opavský primátor znovu žádá vládu o nouzový stav. Chce posunout krajské volby

Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) dnes odpoledne požádal dopisem vládu, aby vyhlásila nouzový stav a odložila krajské a senátní volby v zaplavených oblastech, řekl mluvčí opavského magistrátu Roman Konečný.

Dopis celé vládě a dalším politikům

„Dopis byl odeslán. Adresován je celé vládě. Posílal se ale i dalším hejtmanům, primátorům a starostům, kteří se mohou připojit," uvedl Konečný. Navrátil opakovaně tvrdí, že připravit volby v situaci krátce po ničivých záplavách bude velmi náročné.

Vláda v pondělí rozhodla o tom, že krajské a senátní volby se v pátek a sobotu uskuteční. Kabinet je přesvědčený o tom, že je schopný zajistit hlasování i v místech zasažených povodněmi. Premiér Petr Fiala (ODS) dnes k úvahám o odkladu voleb řekl, že pro takový krok by musel být vyhlášen nouzový stav na celém území celé republiky.

Zákon ušitý za dva a půl dne

„Pro což nebyly splněny podmínky ani nebyly vznášeny požadavky na něco takového," uvedl. Nouzový stav byl podle něj předpokladem pro to, aby bylo možné začít v Poslanecké sněmovně a Senátu ve zrychlené proceduře schvalovat zákon o odkladu voleb. „Měli bychom na to dva a půl dne, něco takového je stěží představitelného," řekl premiér.

Organizace voleb ve vodou zasažených městech se ale potýká s řadou problémů. Zástupci samospráv poukazují na to, že volební místnosti byly často vyplavené a nebude možné je do pátku připravit. Argumentují i tím, že bude problém dokončit distribuci volebních lístků. Pracovníky, kteří to měli na starost, nyní zaměstnává povodeň a jejich následky.

Zapojit úředníky

Další problém pak je personální obsazení volebních komisí. Už přihlášení členové se omlouvají, protože aktuálně pracují na obnově svých vyplavených domovů. Tento problém chce vláda řešit zapojením úředníků.

V Opavě povodeň zasáhla plochu o rozloze deseti kilometrů čtverečních a 6500 staveb. Město už nemá kam odvážet vyhozený odpad, hledá prostory, řekl mluvčí radnice. Pohled na tu část Opavy, kterou velká voda zasáhla, dnes připomíná spíše záběry z válečného filmu. Všude se tyčí hromady odpadu - lednice, nábytek, koberce, matrace, prostě vše, co voda nenávratně zničila.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky Moravskoslezský kraj, Opava, záplavy, volby, vláda, primátor, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opavský primátor znovu žádá vládu o nouzový stav. Chce posunout krajské volby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.