Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Armáda by v Moravskoslezském kraji mohla pomáhat až do listopadu. Teplo i teplou vodu už má celý Krnov

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) požádá armádu, aby v regionu pomáhala až do konce listopadu. Je potřeba dvacet provizorních mostů, zatím stojí dva. V pátek 11. října se energetiků, podařilo obnovit dodávky tepla a teplé vody do celého Krnova. Podařilo se zprovoznit kompletní výměníkovou síť.

Postavit provizorní mosty

Vojáci dosud postavili provizorní mosty v Nových Heřminovech a v Holčovicích na Bruntálsku. Jeden další se na území okresu staví.

„Budu žádat ministryni obrany Janu Černochovou (ODS) o prodloužení mandátu činnosti Armády České republiky na území Moravskoslezského kraje, a to především z důvodů stavby mostních provizorií," řekl hejtman.

Vojáci pokračují ve stavění provizorních mostů. Na řadě jsou Nové Heřminovy a Holčovice

Na území zasaženém povodněmi by mělo vyrůst asi dvacet provizorních mostů. S jejich převozem a stavbou pomáhá armáda, materiál pochází ze Státní správy hmotných rezerv. V týdnu vojáci dokončili provizorium v Bělé pod Pradědem na Jesenicku, nyní jsou...

Nelegální skládka v Bohumíně

Dobu navíc, o kterou Bělica žádá, stanovil krizový štáb. Armáda je schopná postavit zhruba tři mosty za týden. Hejtman po jednání krajského krizového štábu vyzval také k urychlenému řešení nelegální skládky odpadů v Bohumíně.

„Povodeň tam zřejmě zhoršila situaci," uvedl Bělica. Ve skladovací hale v části Pudlov je od roku 2019 nelegálně uloženo až 150 tisíc litrů nebezpečného odpadu.  

Epidemie povodňových onemocnění nehrozí

Bělica chce také požádat vládu, aby s krajem konzultovala dotační a sanační programy. Podle informací hygieniků v kraji nehrozí žádná epidemie. Ví o třech případech takzvané krysí žloutenky a o jednom případu průjmové kryptosporidiózy.

Kvůli povodním muselo být dosud zbouráno 38 domů. Čísla se podle hejtmana budou měnit, práce statiků je zhruba v polovině. 

Hygienici zaznamenali první případ krysí nemoci. Muž ze severní Moravy si omylem lokl povodňové vody

Hygienici zaznamenali v souvislosti s povodní první případ leptospirózy, takzvané krysí nemoci. Nakazil se jí v Moravskoslezském kraji čtyřiašedesátiletý muž, kterého smetla velká voda, a dostal se tak do přímého kontaktu s kontaminovanou vodou....

Přemostění Opavy

Policejní ředitel Tomáš Kužel připomněl, že příští týden začnou práce na provizorním přemostění řeky Opavy v opavské Ratibořské ulici, kde most na silnici první třídy nevratně poškodila povodeň.

„Práce by měly trvat deset až 14 dní, poté by měl být tento most v provozu i pro normální dopravu bez omezení tonáže," řekl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Moravskoslezského kraje

Štítky Moravskoslezský kraj, záplavy, armáda, policisté, pomoc, stavby, energie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armáda by v Moravskoslezském kraji mohla pomáhat až do listopadu. Teplo i teplou vodu už má celý Krnov  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.