Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Středa 23. října 2024  |  Svátek má Teodor
Bez reklam

Práce na zprovoznění čističky v ostravském Přívoze pokračují. Voda na ní napáchala škody za 450 milionů

Povodňové škody na vodohospodářském majetku krajské metropole jsou vyčísleny na necelých 600 milionů korun bez DPH. Jen v případě Ústřední čistírny odpadních vod v Přívoze jde zhruba o 450 milionů korun. Zatopená čistírna by měla být částečně funkční do konce roku, bude odstraňovat hrubé nečistoty a nerozpuštěné látky.

Práce ke zprovoznění ústřední čistírny odpadních vod intenzivně pokračují. Kvůli nefunkční čistírně splašky i nadále tečou přímo do řeky Odry. Zatímco mechanické čištění ostravských vod bude obnoveno do konce roku, biologické čištění vodárenští pracovníci směřují až na únor. K rychlé obnově funkčnosti čistírny podle zástupců města napomáhá i prodloužení stavu nebezpečí, protože potřebné zakázky je možné urychlit

Stát na obnovu vodohospodářské infrastruktury po povodni uvolní dvě miliardy

Vláda uvolní ze státního rozpočtu dvě miliardy korun na obnovu vodohospodářské infrastruktury poničené povodněmi. Města a obce či jejich svazky mohou o peníze žádat od středy. Peníze určené na zprovoznění čistíren, vodovodů a kanalizací bude...

„Potřebné práce na vodohospodářské infrastruktuře si dle předpokladů vyžádají částku 597,5 milionů bez DPH. Město již podalo žádost o dotaci z programu, který kryje až sto procent těchto škod," řekl primátor Jan Dohnal (Spolu).

Při záplavách dosahovala hladina vody v areálu čistírny minimálně 2,5 metru, na některých místech ale vystoupala až k šesti metrům. Voda tak zapříčinila totální kolaps elektrických zařízení, strojů a samotné technologie na čištění odpadních vod. Nefunkční jsou v důsledku povodní také čerpací stanice odpadních vod a části kanalizační sítě.

Nezatěžujte kanalizaci nevhodným odpadem, prosí Ostravany město i zástupci vodáren. Čistička nefunguje

Ústřední čistírna odpadních vod v Přívoze stále nefunguje. Zástupci města a Ostravských vodáren a kanalizací proto prosí obyvatele, aby nevyhazovali nevhodný odpad. Mezi nejčastější prohřešky patří vhazování vlhčených ubrousků, ruliček nebo dětských...

„Hlavně co nyní řešíme, je zprovoznění veškerých rozvaděčů. Potřebujeme dostat ústřední čistírnu pod elektřinu. Nyní jsou už prakticky veškerá elektrozařízení, která potřebují servis, odvezena mimo ústřední čistírnu odpadních vod," uvedl vedoucí oddělení vodohospodářských staveb magistrátu Jan Kotala.

Obdobnou situaci město řešilo při povodních již v roce 1997. O havarijní situaci ústřední čistírny odpadních vod ví všechny dotčené orgány státní správy a cestou krajského krizového štábu také Ústřední krizový štáb. Město opětovně vyzvalo obyvatele, aby respektovali kanalizační řád a nevyhazovali to, co do kanalizace nepatří, tedy pleny, vlhčené ubrousky, léky, chemikálie, přepálený olej a podobně. 

Povodně na městském majetku Ostravy napáchaly škody za miliardu a půl. Nejprve se musí opravit čistička

Velká voda neušetřila ani městský majetek, odhadem způsobila škody za 1,5 miliardy korun. Jako první musí město opravit ústřední čistírnu odpadních vod v Přívoze. Momentálně totiž většina splašků z krajské metropole teče do řeky Odry.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením OVAK a.s.

Štítky Ostrava, Přívoz, čistírna odpadních vod, oprava, škody, záplavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Práce na zprovoznění čističky v ostravském Přívoze pokračují. Voda na ní napáchala škody za 450 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.