Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Obyvatelé Poruby navrhli proměnu sedmi dvorů, vítěz získá až pět milionů

Sedm projektů na úpravu dvorů u obytných domů letos navrhli obyvatelé Poruby v participativním rozpočtu Naše Poruba. Na proměnu veřejného prostranství může vítězný projekt získat až pět milionů korun. Návrhy posoudí porota a do podzimního hlasování vybere tři finalisty, řekl mluvčí radnice Martin Otipka.

"Už posedmé mohli lidé přihlásit své nápady do porubského participativního rozpočtu. A už potřetí projekt proměňuje celé dvory. Letošní porubský participativní rozpočet přináší dvě zásadní změny. První je změna jména. Dlouholetý název Zelená Porubě vystřídala Naše Poruba. Vítězný návrh si navíc odnese o milion korun více než v minulosti," uvedl Otipka.

Odborná komise vybere tři nápady, které postoupí do finále. Jejich autoři je následně ve spolupráci s architekty a krajináři rozpracují do podoby ideových návrhů, pro které lidé budou moci v listopadu hlasovat.

"Jsem ráda, že Porubané mají zájem zlepšovat a zatraktivňovat prostředí, ve kterém žijí. Letos se sešlo sedm originálních nápadů, které by byly přínosné jak pro děti, tak pro dospělé,“ uvedla starostka Lucie Baránková Vilamová (ANO).

Autoři projektů navrhují proměnit veřejná prostranství například na multifunkční hřiště, relaxační zónu, fotbalové a parkourové hřiště, ale i na parkovací stání se zelení. Vítězným projektem loňského ročníku bylo dopravní hřiště s pumptrackovou dráhou pro děti. Dráha tvořená uzavřeným okruhem s vlnami a klopenými zatáčkami určená pro jízdu na kole nebo koloběžce vznikla jako první v tomto ostravském městském obvodě. Informace o participativním rozpočtu najdou zájemci také na webových stránkách projektu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jiří Birke

Štítky ČR, správa, hospodářství, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Poruby navrhli proměnu sedmi dvorů, vítěz získá až pět milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.