Počasí dnes18 °C, zítra26 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Krematorium zvířat Ostrava otevřeno. V areálu bývalého dolu

V areálu někdejší dolu Alexander v Ostravě-Kunčičkách funguje zvířecí krematorium. Je jediné v Moravskoslezském kraji, nejbližší podobné zařízení se nalézá až v Brně.

Poptávka po službě roste

„Tato služba zde chyběla, chovatelé neměli možnost se se svými milovanými zvířátky důstojně rozloučit,“ říká jednatel zvířecího krematoria Jan Šípek. Zájem o službu na Ostravsku podle provozovatelů zařízení strmě roste.  Krematorium funguje již třetí měsíc, slavnostně však byl jeho provoz zahájen ve středu 22. května.

Psi, kočky, králíci

Drtivé množství zákazníků tvoří majitelé psů, následováni majiteli koček a králíků. V Ostravě již prošel kremací devadesátikilový bullmastif, ale také teprve třídenní křeček. I s tímto miniaturním zvířátkem měli jeho chovatelé zájem se tímto způsobem rozloučit. Cena služby začíná na dvou a půl tisíci korunách, odvisí od velikosti zvířete.

Na návštěvníky krematoria při vstupu do budovy čeká recepce, kde vyřídí všechny potřebné záležitosti. V krematoriu je také obřadní síň, kde mohou chovatelé sledovat proskleným oknem kremaci uhynulého zvířete. „Chovatelé se mohou loučit dle svých potřeb. Někomu stačí krátká chvilka, někdo se zdrží i mnohem déle,“ popisuje obřad další z jednatelů společnosti Jan Šimon.

Kremační kámen

Specialitou během celého procesu je kremační kámen s kódem, který provází zvíře celou dobu v krematoriu. Speciální kód dostane zvíře při příjmu. Kremační kámen s kódem odolá i vysokým teplotám v peci. „Nakonec je kámen i s popelem vložen do urny. Zákazníci tak mají stoprocentní jistotu, že dostanou popel svého miláčka,“ vysvětluje Šimon.

V nabídce krematoria jsou kromě uren pro zvířata také památeční skla se zataveným popelem nebo otisky tlapek. „To je velmi oblíbená a požadovaná služba. Tlapky se otisknou do rychle tvrdnoucí hmoty a klienti si pak odnášejí otisk tlapičky svého zvířátka na památku,“ líčí detaily Jan Šimon. Pohotovost pro chovatele funguje v krematoriu 24 hodin denně.

Na otočku do Prahy

Vybudování krematoria trvalo tři roky. Zkoumaly se dopady na životní prostřední a další náležitosti. „Lokalita v Kunčičkách nám zcela vyhovovala, jde o průmyslovou část Ostravy, podmínky pro provoz našeho zařízení splňují územní plán, nejsou zde rodinné domky, jejichž obyvatelům by zařízení vadilo,“ vysvětluje výběr lokality v areálu někdejšího dolu Šimon.

Provozovatelé krematoria nejsou v oboru nováčky. Od roku 2015 provozují jediné obdobné krematorium v Praze, kanceláře pohřební služby mají ještě v Ústí nad Labem, Plzni a Českých Budějovicích. Jan Šimon říká, že využít jejich služeb jezdili lidé právě až z Ostravska. „Jezdili k nám do Prahy na otočku a stěžovali si, že na Ostravsku žádná taková služba není. Proto jsme se ji rozhodli tady zřídit,“ objasňuje důvody vzniku zvířecího krematoria v Ostravě Šimon.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Král

Štítky krematorium, zvířata, rozloučení, Ostrava, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krematorium zvířat Ostrava otevřeno. V areálu bývalého dolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.