Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Ostrava má co nabídnout: 5 tipů, kam vyrazit

Ostrava je často vysmívanou popelkou Česka. Ten, kdo se rozhodne postavit se zažitým předsudkům a ocelové město rázovitého kraje navštíví, je nejednou mile překvapen. Ostrava má své unikátní památky a místa, která jinde v Česku nenajdete. A zdaleka to nejsou jen šachty. V posledních měsících se městu povedlo otevřít či zrekonstruovat několik nových atrakcí.

Grossmannova vila

Grossmannova vila chátrala více než 15 let. Po několika nezdařených vyjednávání o jejím přeprodeji do rukou soukromých investorů se město rozhodlo vilu na vlastní náklady zrekonstruovat. Práce započaly před třemi lety a vyšplhaly se na 132 milionů korun. V dubnu letošního roku architektonický skvost přivítal své první návštěvníky. Nejrozsáhlejší poválečná vila v Ostravě má kromě svého přepychového provedení a exotické zahrady i pohnutý osud.

Honosnou vilu si před 100 lety nechal postavit architekt František Grossmann se svou ženou Otýlií. Objekt měl reprezentovat jeho úspěchy ve firmě, kterou nejdříve vlastnil společně s dalším architektem Františkem Fialou. A opravdu se jim dařilo, podíleli se třeba na dokončení stavby kostela Panny Marie Královny v Mariánských horách. Společné podnikání vydrželo 12 let, následně pokračoval Grossmann sám a také sám čelil hospodářské krizi ve 30. letech, která jej i firmu dostala do dluhů. V roce 1933 spáchal společně se svou ženou v domě sebevraždu, kterou Otýlie nakonec přežila. Vila se dostala do konkurzu a potom putovala mezi několika majiteli. V roce 1965 vilu odkoupil městský národní výbor a zřídil v ní mateřskou školu s družinou, kde si děti hrály až do roku 2005.

Halda Ema

Halda Ema je třetí nejvyšší bod Ostravy odkud dohlédnete na Praděd i do polských Slezských Beskyd, nabízí téměř nedotčenou přírodu a to přímo v centru města. Halda je již Ostravákům dobře známou turistickou trasou i památkou, na kterou vede několik vyznačených tras. Jméno dostala po jednom ze tří dolů, ze kterých se navážel navršený materiál. Historické jméno haldy je Trojice, ale nikdo haldě neřekne jinak než Ema. V jejím okolí se nachází tři doly: Trojice, Ema a Petr Bezruč. Navršený materiál na haldě stále pracuje, teplota uvnitř dosahuje až 900 stupňů a na povrchu můžeme vidět obláčky kouře, což jsou vyvěrající plyny. Teplo haldy dělá místo unikátním, jelikož na ní roste teplomilná fauna a jedna strana v zimě ani nezapadá sněhem kvůli teplému povrchu.

V roce 2022 odkoupilo haldu Emu město Ostrava, aby ukončilo střet zájmů hned několika subjektů. Během privatizace OKD přešly pozemky, na kterých se halda nachází do rukou soukromých majitelů firmy Asental Land, odpadní materiály spravoval státní podnik DIAMO. A protože se jedná o těžební odpad správně by měl oplocen a vstup na něj zakázán, na druhou stranu pozemky plní funkci lesa a měly by být volně přístupné veřejnosti. Zastupitelstvo Ostravy se rozhodlo do turisticky velmi vyhledávané lokality investovat a za více než 5 milionů korun pozemky odkoupilo.

Jatka

Ostravská jatka stojí kousek od vlakového nádraží Ostrava-Stodolní už od konce 19. století. Chátrat začala poměrně brzy v 60. letech. V roce 1995 prodalo město celý areál společnosti Bauhaus, která vedle historické budovy postavila hobbymarket. Ten hobbymarket, který až do nedávna, plnil současnou úlohu Jatek. Ostravská galerie Plato v bývalé budově hobbymarketu vybudovala dobře známý umělecký prostor, kde se konaly nejrůznější vernisáže, performance či jiná umělecká vystoupení. Galerie tak využila zkrachovalé prostory a pomohla brownfieldu najít alespoň nějaké uplatnění. Dlouho očekávaná změna přišla v roce 2016, když město vykoupilo obě budovy, jak budovu jatek, tak bývalý hobbymarket a začalo hledat zhotovitele přestavby. Na realizaci se Ostrava domluvila s polským architektonickým studiem, kterou založil Robert Konieczny. Nejvýraznějším prvkem Konieczného realizace jsou otáčivé betonové odlitky částí budovy. Veřejnosti se Jatka otevřely v roce 2022.

V současnosti se vede debata, co bude s bývalým hobbymarketem Bauhaus. Město chce, aby galerie prostor vyklidila a plně se přesunula do nově zrekonstruovaných jatek, proti domu demonstruje část odborné i laické veřejnosti, které namítají, že město s objektem žádné konkrétní plány nemá a Bauhas je dalším unikátním místem Ostravy.

Heřmanický rybník

Asi málokoho napadne, že jedna z nejvýznamnějších přírodních památek a ornitologicky velmi ceněný biotop, najdeme v Moravskoslezském kraji. Lokalita je složena z pěti rybníků - Heřmanický rybník, Lesník, Záblatský, Figura a Nový stav. Okolo Heřmanického rybníku vede značená naučná stezka, která vás v průběhu asi 3 kilometrové procházky seznámí se skoro všemi vzácnými druhy ptactva, Heřmanický rybník je totiž jednou z hlavních evropských cest tažných ptáků. Výjimečná je i voda v  rybníce díky specifickému složení silně mineralizované vody s obsahem bóru a jódu, a proto je využíván jako obrovská záchytná nádrž, do níž se čerpají slané důlní vody z hlubin ostravsko-karvinských dolů.

Lávka nad Bazaly

V loňském roce se otevřela nově zrekonstruovaná lávka s výhledem nejen na ikonický baníkovský stadion, ale i na celou Ostravu. Místo s turisticky atraktivním výhledem se město snažilo zrekonstruovat tak, aby jeho potenciál plně využilo a zvolilo proto ocelový vzhled rámu i zábradlí. Nově vyhlídku zkrášlují i záhony květin, které slouží zároveň jako lavičky. Někteří kritici namítají, že nový vzhled vyhlídky přinesl velké uzavření prostoru kvůli rámu i “syrovému” vzhledu, jiní jsou nadšení. Kdo místo znal i před rekonstrukcí však uzná, že vyhlídka opravu už nutně potřebovala. 


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Ostrava, Ostravainfo!!!

Štítky Ostrava, tipy, výlety, atrakce, Grossmanova vila, Jatka, Halda Ema, Heřmanický rybník, Lávka nad Bazaly

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ostrava má co nabídnout: 5 tipů, kam vyrazit  |  Kultura  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.