Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Krnovská nemocnice chce provozovat 15 stomatologických křesel

Sdružené zdravotnické zařízení Krnov by chtělo na Bruntálsku provozovat 15 zubařských křesel. Zatím krajská nemocnice zprovoznila v tamní části regionu, který se potýká s nedostatkem stomatologů, sedm ordinací, v nichž je celkem 11 křesel. Ještě letos by se mohla rozšířit nabídka zubní ordinace přímo v Krnově. Novinářům to řekl ředitel nemocnice Ladislav Václavec.

Stomatologická péče patří v Moravskoslezském kraji k nejhůře dostupným zdravotním službám a právě na Bruntálsku je zubařů nedostatek. Krajská nemocnice se proto snaží podporovat vznik dalších zubních ordinací a nemocnice by rovněž chtěla zřídit i vlastní stomatologickou laboratoř.

"Chceme celkově provozovat 15 stomatologických křesel v okrese Bruntál, v Krnově vznikne zatím dvanácté. Při tom počtu už se nám vyplácí mít vlastní stomatologickou laboratoř, která by dělala protetické vzorky. Na tom pracujeme a celý tento systém bychom chtěli mít do roka hotový," řekl Václavec.

Podle něj jsou náklady na zřízení zubní ordinace v průměru okolo dvou milionů korun, náklady na vznik laboratoře by se mohly pohybovat okolo čtyř až pěti milionů korun. Zatím poslední ordinace, na jejímž vzniku se nemocnice podílí, se otevřela letos v březnu v Bruntále.

Zájem o péči stomatologa byl opět značný a všechny přihlášené v předregistraci není možné uspokojit. Lékařka může přijmout maximálně 1500 lidí, zájemců ale bylo přes 5000. Pacienti se proto vybírají losem.

"Vše funguje tak, že dané město připraví prostory, které nemocnici pronajme. Nemocnice s pomocí financí svého zřizovatele, tedy Moravskoslezského kraje, vybaví ordinaci přístrojovou technikou, sežene personál a provozuje ordinaci," řekl už dříve personální a marketingový náměstek Jiří Krušina. Dosud nemocnice takto zprovoznila ordinace v Bruntále, Vrbnu pod Pradědem, Horním Benešově, Břidličné, Krnově, Rýmařově a Městě Albrechtice.

Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká s nedostatkem zubařů a řada lidí má problém najít si stomatologa. Například Bohumín na Karvinsku se situaci snažil zmírnit vybudováním vlastní zubní kliniky, která se otevřela loni na podzim. I v tomto případě zájem pacientů mnohonásobně převyšoval kapacitní možnosti lékařů kliniky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, nemocnice, lékaři, Bruntálsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krnovská nemocnice chce provozovat 15 stomatologických křesel  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.