Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Průlom v léčbě zlomenin. V ostravské fakultní nemocnici je namísto sádry fixují ortézou z uhlíkových vláken

Ve Fakultní nemocnici Ostrava nově nabízejí pacientům k léčbě zlomenin místo klasické sádry novinku v podobě ortézy z uhlíkových vláken. Pacienti si sami mohou vybrat, jestli půjdou klasickou, nebo inovativní cestou. Plastová fixace má v letních měsících velkou výhodu, umožňuje totiž pohyb ve vodě a je hodně prodyšná.

Traumatologové v souvislosti s novou fixační ortézou zdůrazňují, že ji není možné použít hned od začátku léčby. Není také vhodná pro všechny typy zlomenin. „Fixace metodou OPENCAST je vhodná pro nekomplikované typy zlomenin. Není vhodná pro zlomeniny tříštivé a zlomeniny vyžadující pro svou léčbu speciální držená postavení," upozornil Jan Stránský z Kliniky úrazové chirurgie a ortopedie FNO a LF OU. 

Materiál se před použitím musí několik minut nahřát ve speciální troubě. „Potom ho přiložíme na postiženou končetinu a naformujeme tak, aby to pacienta nikde netlačilo, ale zároveň aby byla zlomená část pevně zafixovaná. Velmi dobře se nám s tím manipuluje,“ řekl Radim Knauer, sanitář kliniky, který má se sádrováním končetin mnohaleté zkušenosti.

Pomůcka se vyrábí v několika velikostech, a to jak na horní, tak i dolní končetiny. Je možné ji použít i vícekrát. Její cena se pohybuje od 2500 do 4400 korun. Dětem do 18 let přispívá Všeobecná zdravotní pojišťovna částkou 1500 korun. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průlom v léčbě zlomenin. V ostravské fakultní nemocnici je namísto sádry fixují ortézou z uhlíkových vláken  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.