Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Správa železnic má povolení pro náhradu nebezpečného přejezdu ve Studénce

Devět let po tragické nehodě má Správa železnic (SŽ) všechna potřebná povolení pro náhradu nebezpečného přejezdu ve Studénce na Novojičínsku. Dopravní a energetický stavební úřad (DESÚ) vydal stavební povolení na stavbu podjezdu, který má přejezd nahradit. Upozornil na to dnes web Zdopravy.cz. Stavební povolení je na úřední desce úřadu.

Přejezd ve Studénce je považován za velmi nebezpečný. Řidiči jej často přejíždějí na červenou. V roce 2015 tam závory postupně uvěznily dva kamiony. V říjnu portugalský řidič včas zareagoval, těsně před příjezdem vlaku prorazil závoru a odjel. O několik měsíců dříve ale na přejezdu uvízl polský řidič, který vezl těžké plechy. Do jeho kamionu narazil vlak Pendolino. Nehodu tři lidé nepřežili, dvě desítky dalších utrpěly zranění. Polák od soudu odešel s trestem 8,5 roku vězení.

Jen několik stovek metrů od železničního přejezdu se v roce 2008 stalo jiné tragické železniční neštěstí. Mezinárodní rychlík tam tehdy narazil do trosek zříceného silničního mostu. Nehoda se vyžádala devět obětí a bezmála 100 zraněných.

Server uvedl, že získání zatím nepravomocného povolení neznamená, že stavba začne. Náhrada nebezpečného přejezdu je v prioritách Správy železnic zatím za opravami řady nádražních budov a začne nejdříve příští rok. V březnu Správa železnic uvedla, že teprve zahajuje přípravu zadávací dokumentace a při hladkém průběhu začne stavba na jaře příští rok.

O zrušení přejezdu se mluví od tragické srážky pendolina s kamionem v roce 2015. Dlouho plány blokovaly spory o pozemky, loni na podzim se Správa železnic dohodla s majiteli parcel. Podle informací v registru smluv zaplatí SŽ za pozemky 31 milionů korun.

Nový podjezd bude určený pro průjezd osobních aut a vozidel záchranářů, současně umožní pohyb pěších a cyklistů. Pro nákladní dopravu bude vybudována nová obslužná komunikace od konce stávající Butovické ulice paralelně s tratí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Payus

Štítky ČR, stavby, nehoda, železnice, Studénka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa železnic má povolení pro náhradu nebezpečného přejezdu ve Studénce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.