Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Stavbaři se vrací na cestu pod Pradědem. Stabilizace silnice omezí dopravu ve všední dny

Po dvou letech bude od pondělí pokračovat druhou etapou rekonstrukce horské silnice pod nejvyšší horou Jeseníků – Pradědem. Stavební firma se během čtyř měsíců zaměří na úpravy v 740 metrů dlouhém úseku trasy Hvězda-Ovčárna, kterou využívají zejména turisté. Hlavní omezení se budou týkat všedních dnů, o víkendu bude úsek průjezdný.

Stovky dobrovolníků vysadily pod vrcholem Velkého Javorníku přes tři a půl tisíce stromů

Přes tři a půl tisíce stromů vysadily stovky dobrovolníků pod vrcholem Velkého Javorníku v Beskydech. Pravidelné akce Stromy pro Javorník se účastní hlavně studenti, sázely se převážně buky, duby, modříny a borovice.

První čtyřsetmetrový úsek trasy mezi Hvězdou a Ovčárnou prošel nezbytnou modernizací v roce 2022, Moravskoslezský kraj už tehdy avizoval, že bude nutná oprava i další části silnice. „Máme ověřeno, že se práce s těžkou technikou dají skloubit s provozem autobusů, které vozí turisty mezi Hvězdou a Ovčárnou. Aby byly práce na rekonstrukci efektivní, nevyhneme se dopravnímu omezení. Průjezd bude zúžený, také budou ve všedních dnech po poledni nevyhnutelné uzavírky. O víkendech bude silnice průjezdná,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Podstawka (ANO).

Ve všední dny bude silnice průjezdná do 11:20. Následovat bude úplná uzavírka, která potrvá do 15:30. Lidé směřující na Ovčárnu by tak měli při plánování výletu s tímto omezením počítat. „To bude platit jak pro osobní auta, tak pro autobusy, takže bude až zhruba do poloviny září upravený jízdní řád linek obou dopravců,“ uvedl Podstawka.

Těžká technika začne na silnici pracovat od pondělí 13. května a hotovo by mělo být za 120 dnů. Zakázka má podle databáze smluv hodnotu takřka 40 milionů korun bez DPH. V úseku staničení mezi 2,96. kilometrem a 3,21. kilometrem této komunikace budou dělníci pracovat na zajištění stability, silnice bude mít novou železobetonovou římsu. „Hlavním důvodem je bezpečnost. Každý, kdo se k Pradědu někdy vydal, ví, že se k němu jede ve svahu po poměrně úzké silnici, která už začala být v havarijním stavu. Je naší povinností ji stabilizovat. Pracovat se bude podle plánu i na úseku, který jsme opravili před dvěma lety, tam se na opačné straně od římsy dokončí odvodnění," řekl náměstek Podstawka. Práce by měly být hotovy do 10. září.

„Je nám jasné, že z dopravních omezení nebudou provozovatelé podniků pod Pradědem nadšení. Jedná se o jedinou komunikaci, která turisty, zaměstnance a zásobování nahoru na Ovčárnu dopraví. Se zástupci ubytovacích i restauračních zařízení jsme vše projednali," doplnil Podstawka. V případě potřeby či mimořádných událostí bude po celou dobu rekonstrukce zajištěn průjezd pro vozidla integrovaného záchranného systému.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravskoslezský kraj

Štítky Doprava, silnice, rekonstrukce, oprava, silnice Ovčárna, silnice Hvězda, silnice Praděd, Praděd, Jeseníky, autobusy, omezení, uzavírka, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavbaři se vrací na cestu pod Pradědem. Stabilizace silnice omezí dopravu ve všední dny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.