Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

V elitní společnosti. Bývalá ostravská jatka mezi nezajímavějšími evropskými stavbami

Přestavba někdejších ostravských městských jatek z 19. století do podoby dnešního sídla galerie současného umění Plato se umístila v první pětici finalistů prestižní soutěže Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe.

Projekt uspěl v ostré konkurenci dalších 362 staveb napříč starým kontinentem a stal se prozatím jediným českým účastníkem, který vůbec postoupil do užšího soutěžního výběru. Vítězem letošního ročníku je studijní pavilon areálu Technické univerzity v německém Braunschweigu. Mezinárodní soutěžní porota o tom rozhodla 25. dubna.

Megaúspěch a radost

„Ostrava má být na co hrdá,“ komentoval výsledek soutěže ostravský primátor Jan Dohnal (ODS). „Probojovat se mezi posledních pět finalistů natolik renomované soutěže svědčí o roli Ostravy coby vlajkové lodě novodobé české architektury, a to v mezinárodním měřítku. Máme obrovskou radost a hodláme pokračovat v realizaci dalších architektonicky zajímavých a jedinečných staveb, které zároveň respektují dějinnou kontinuitu vývoje našeho města,“ doplnil primátor.

Obdobně hodnotí ocenění i bývalý primátor Tomáš Macura (klub zastupitelů Jdeto!!!), v jehož funkčním období byla jatka na současnou galerii přestavěna. „Ostravská jatka sice na absolutní vítězství nedosáhla, ale již postup mezi pět finalistů soutěže je megaúspěch, který se dosud žádné české stavbě nepodařil. A ambici na nejvyšší příčku může již v roce 2027 naplnit koncertní sál dle návrhu Stevena Holla,“ napsal exprimátor Macura na síti X. Stavba koncertního sálu podle návrhu renomovaného amerického architekta Holla je v Ostravě před zahájením.

Podle polského architekta Roberta Konieczneho, který je autorem nové podoby rekonstruovaných jatek, se v minimálně následujících dvou letech budova i s galerií Plato stanou středem pozornosti v mnoha městech starého kontinentu. „Činnost galerie a na ni navázané aktivity bude sledovat velmi mnoho lidí z celé Evropy a město jako takové zažije nárůst zájmu,“ míní architekt Konieczny.

Hrozila likvidace

Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe se uděluje jednou za dva roky. Porotci hodnotí stavby na území celé Evropy od architektů z evropských zemí. První soutěžní ročník se uskutečnil v roce 1988, zatím naposledy byla cena udělena v roce 2022. Tehdy zvítězila architektonická kancelář Grafton Architects z Velké Británie, když uspěla se stavbou Town House na Kingstonské univerzitě. 

Areál jatek vznikl roku 1881 a svému účelu sloužil až od roku 1965, kdy začala chátrat. V minulosti dokonce hrozila likvidace objektu, ale od konce 90. let bojovaly za záchranu bývalých jatek architekti, památkáři i občanské iniciativy. Rekonstrukce areálu byly zahájeny před čtyřmi lety v dubnu 2020, v květnu 2022 se již nové prostory galerie otevřely veřejnosti.

Ohodnoť článek

Foto Plato, Jan Král

Štítky architekt, Evropa, galerie, soutěž, Ostrava, primátor, Cena Evropské unie za současnou architekturu, Tomáš Macura, Steven Holl, Braunschweig

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V elitní společnosti. Bývalá ostravská jatka mezi nezajímavějšími evropskými stavbami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.