Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Nový domov pro duševně nemocné. V Hlučíně se rozbíhá stavba chráněného bydlení za 34 milionů

Nevyužívaný rodinný dům v Okrajové ulici v Hlučíně nahradí novostavba se dvěma bytovými jednotkami, která bude sloužit jako chráněné bydlení pro duševně nemocné. Nový domov nechá vybudovat Moravskoslezský kraj i s využitím evropské dotace, náklady se předpokládají na úrovni 34 milionů korun.

V menším zařízení na Opavsku najde zázemí osm lidí s chronickým duševním onemocněním a také personál, který bude zajišťovat komplexní péči o klienty. Chráněné bydlení bude provozovat krajská příspěvková organizace Fontána.

„Pracovníci budou klienty podporovat v rozvíjení nebo udržování dosavadních schopností a dovedností, budou je vést k zapojování se do běžného způsobu života, k samostatnému rozhodování o běžných záležitostech a osamostatňování se a také k udržování rodinných a přátelských vazeb. Vytvoříme jim podmínky, které se co nejvíce podobají domácímu prostředí," uvedl náměstek hejtmana pro sociální oblast Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Hlučín čekají v létě opravy průtahu. Motoristé se musí připravit na komplikace v dopravě

Na dopravní komplikace se letos v létě musí připravit obyvatelé Hlučína a okolí na Opavsku. Stavbaři totiž připravují kompletní opravu průtahu městem. Práce začnou na počátku července a potrvají dva měsíce, uskuteční je Ředitelství silnic a dálnic.

Nově vybudovaná sociální služba bude umístěna na krajském pozemku v zástavbě bytových a rodinných domů, což podle Navrátila umožní sociální začlenění klientů do společnosti. Na pozemku nejprve bude zdemolován nevyužívaný rodinný dům. Nahradí ho nový objekt se dvěma bytovými jednotkami s celkem čtyřmi pokoji. V novostavbě vznikne také společný obývací pokoj s kuchyní a koupelnou.

„Počítá se i se zázemím pro pracovníky, technickou místností a dvojgaráží v suterénu. Součástí projektu je také úprava zpevněných ploch pozemku a jeho oplocení,“ uvedl náměstek hejtmana pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania (ANO).

Stavba potrvá rok. Na vybudování chráněného bydlení získal kraj dotaci 27 milionů korun, zbytek doplatí ze svého rozpočtu. První klienti se do domova začnou stěhovat příští rok na podzim.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Moravskoslezský kraj

Štítky Sociální služby, domov, dům, investice, péče, Hlučín, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový domov pro duševně nemocné. V Hlučíně se rozbíhá stavba chráněného bydlení za 34 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.