Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

První měsíc Vily Grossmann: obnovená památka přilákala již téměř dva tisíce návštěvníků

Rekonstruovaná Vila Grossmann na ostravské ulici 28.října má za sebou první měsíc provozu, ve kterém přivítala již 1 800 návštěvníků. Lidé do památkově chráněné vily míří prakticky z celé země, výjimkou však nejsou ani návštěvníci ze zahraničí. Lidé již mohou obdivovat také vodní prvky v obnovené zahradě vily.

„Pro zájemce, kteří si přijedou do města užít atmosféru mistrovství světa v ledním hokeji, jsou připraveny prohlídky ve dnech 14. května a 16. května, průvodci odprezentují historii vily v polském i anglickém jazyce,“ informuje mluvčí města Gabriela Pokorná.

Kolik tady spálili koksu?

„Návštěvníci při prohlídkách komentují rekonstrukci vily velmi pozitivně, obnovu považují za nadmíru zdařilou. Kladou také celé spektrum otázek, týkající se například historie objektu, budoucího využití, táží se na připravované programy. Aktuálně se chystáme také na vzácnou návštěvu ministrů sportu zemí V4, kteří Ostravu navštíví,“ uvádí Jan Vlček, produkční vily.

Podle produkčního Vlčka zajímá návštěvníky během prohlídek například unikátní kotel ETNA. „Dotazují se na způsob, jakým se kdysi topilo i kolik bylo zapotřebí koksu, aby dům kotel vytopil. Nezůstáváme však pouze u otázek vytápění, zájemci bedlivě sledují technické vymoženosti, třeba vysouvací okna či stahování venkovních dřevěných rolet. Samostatnou kapitolou je samozřejmě život Františka Grossmanna a jeho dílo i osud jeho rodiny,“ doplňuje Vlček.

Přidává se nábytek

Grossmannova vila byla vystavěna v letech 1922–1924, zažila své pomyslné vzlety i pády, aby po sto letech znovu otevřela bránu a nabídla návštěvníkům unikátní prohlídky, deklarující um architektů, stavbařů i restaurátorů. Záchrana památkově chráněného objektu přišla takřka v hodině dvanácté, stavba byla napadena dřevomorkou, v posledních letech chátrala. Město Ostrava do rekonstrukce unikátní stavby investovalo víc jak 132 milionů korun. Aktuálně pokračují i práce na dovybavení vily dobovým nábytkem a dalším potřebným vybavením.

Prohlídky Vily Grossman je možno absolvovat od pátku do neděle v době od 10 hodin do 18 hodin, mimořádně v době vybraných svátků či speciálních akcí.

Ohodnoť článek

Foto Jan Vlček

Štítky Památka, výletní cíl, prohlídka, Vila Grossmann, Ostrava, turistika, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První měsíc Vily Grossmann: obnovená památka přilákala již téměř dva tisíce návštěvníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.