Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

VOLBY 2024: Moravskoslezský kraj má téměř sečteno. Hnutí ANO drtivě zvítězilo, Bělica si získal voliče

, aktualizováno před 2 minutami

V Moravskoslezském kraji je sečteno 99,60 procent hlasů. Volby suverénně vyhrálo hnutí ANO 2011. Druhou příčku obsadili Starostové a osobnosti pro kraj, v těsném závěsu skončila koalice SPOLU MSK. Do krajského zastupitelstva zasednou také kandidáti STAČILO! a z uskupení SPD, Trikolora a PRO. První okrsky dodaly data krátce po půl třetí.

Do zastupitelstva zasedne pět uskupení

Moravskoslezský kraj má takřka sečteno. Zpracováno je zhruba 99,60 procent všech hlasů. Drtivě vede hnutí ANO s 47,19 procenty hlasů, následuje STAN s 14,60 procenty. V těsném závěsu se drží SPOLU MSK s 13,74 procenty. Následuje hnutí STAČILO! s 7,44 procenty a SPD, Trikolora a PRO s 6,40 procenty. Piráti zůstávají pod hranicí pěti procent. 

Rekordní počet mandátů pro ANO

Současný hejtman Josef Bělica (ANO) se zařadil mezi šestici nejúspěšnějších kandidátů z celé republiky. Obdržel více než 17 tisíc preferenčních hlasů. 

„Před chvíli jsem dorazil do štábu, protože jsem ještě řešil povodně. Pokud by to tak zůstalo, je to opravdu super výsledek a já moc děkuji voličům, jak ocenili naši práci. Nečekal jsem to,“ řekl Bělica po 16 hodině. 

ANO by v pětašedesátičlenném zastupitelstvu mohlo získat až 35 křesel, tudíž by krajskou vládu mohlo sestavit i samo. Bělica se k sestavování koalice vyjádřit nechtěl, řekl, že to je ještě předčasné. Hejtman zároveň uvedl, že je připraven opustit post primátora Havířova na Karvinsku.

S výsledkem jsem spokojený, říká lídr kandidátky STAN

V žebříčku se objevil také bývalý hejtman Ivo Vondrák, který kandiduje za hnutí STAN. Získal přes 9 tisíc hlasů. „Říkal jsem, že budu spokojený, když dosáhneme patnácti procent, k čemuž se pomalu blížíme. Takže se ukazuje, že máme silný tým, který voliči oceňují,“ okomentoval prozatímní výsledky Vondrák.

Rekordní výsledek hnutí ANO Vondráka překvapil. Se svou opoziční rolí je smířený. „Jednoznačně se ukazuje, že jejich antivládní program padl u voličů na úrodnou půdu,“ řekl ve volebním štábu.

Lidé zapomněli na krajská témata, míní lídr SPOLU MSK

S výsledky voleb není spokojen lídr SPOLU Radek Kaňa. Přál by si o pět mandátů více. Lidé podle něj před krajskými tématy dali přednost rétorice o vládě.

Politická situace v kraji

O přízeň voličů v Moravskoslezském kraji bojovalo celkem 717 kandidátů z 13 politických stran, hnutí a koalic. Na jedno z pětašedesáti míst v regionálním parlamentu tak tedy připadlo asi 11 uchazečů. O svých senátorech rozhodli lidé z volebních obvodů Ostrava-město, Karviná a Opava. Vybírali mezi dvaceti jmény.

Volby v roce 2020 vyhrálo v Moravskoslezském kraji ANO se ziskem 24 mandátů.

ODS s TOP 09 obsadila deset míst, Piráti získali devět křesel, KDU-ČSL sedm, SPD měla šest míst, pět mandátů měla ČSSD (nyní SOCDEM) a čtyři křesla připadla komunistům.

V kraji vznikla koalice ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM.

Během volebního období se v kraji dvakrát měnil hejtman. Po volbách se hejtmanem stal Ivo Vondrák, tehdejší lídr ANO.

S hnutím se však dostal do sporu, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše.

Vondrák nakonec rezignoval a ve funkci ho v červnu 2023 nahradil Jan Krkoška (ANO), kterého však letos v březnu pražský soud uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině a Krkoška v reakci na rozhodnutí soudu rezignoval. Od dubna stojí v čele kraje havířovský primátor Josef Bělica (ANO).

Špatný okrsek a výhružný e-mail

Moravskoslezští policisté ve spojení s krajskými volbami řešili dva případy. „Do volební místnosti v Havířově přišel muž, který měl voličský průkaz do Jeseníku a chtěl volit v Havířově. To ale není bezpečnostní riziko. A v jednom místě v rámci Karvinska byl výhružný e-mail na školu, ve které ale zároveň byla volební místnost. Tam jsme to řešili a policie to vyřešila,“ popsal v sobotu dopoledne krajský policejní ředitel Tomáš Kužel po jednání Krizového štábu.

Kužel upozornil, že tento e-mail nepatřil do oblasti výhružných e-mailů, které začátkem září chodily na různá místa v rámci celého Česka. Ani jedna situace průběh voleb nenarušila.

Volební účast

Údaje o volební účasti za celý kraj nejsou kvůli záplavám k dispozici. Úřad má v terénu jen jednu kontrolní skupinu, odhady by tak podle mluvčí kraje Nikoly Birklenové nebyly relevantní.

V Opavě se volební účast podle zpravodajů ČTK pohybovala hodinu před uzavřením místností v průměru okolo 30 procent, a to i v těch nejhůře postižených oblastech. V povodněmi zasaženém Bohumíně na Karvinsku to bylo pod 24 procent a v záplavami postiženém Krnově na Bruntálsku byla například účast okolo 10:00 jen přibližně deset procent. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Král

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby, cestovní pas, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Moravskoslezský kraj má téměř sečteno. Hnutí ANO drtivě zvítězilo, Bělica si získal voliče  |  Politika  |  Zprávy  |  Ostravská Drbna - zprávy z Ostravy a Moravskoslezského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.